Gambia 12.1
Door: Marie-José
Blijf op de hoogte en volg Marie-José
20 April 2025 | Nederland, Buchten
Beste Allemaal,
Op 28 april ga ik weer naar Gambia, een keertje extra, deze keer met twee vrijwilligers van Dental Health International Nederland (DHIN). In juni vorig jaar kreeg ik van neef Gijs een hele tandartsenpraktijkinventaris aangeboden. Met behulp van DHIN is alles uit het pand verwijderd en in de werkplaats van DHIN in Houten gereviseerd. Voor zover mogelijk, en dat was niet helemaal het geval. Maar niet getreurd, DHIN had een volledig nagekeken en dus werkende unit in de opslag staan die de Orde van St Lazarus, waar ik lid van ben, voor een bijzonder schappelijke prijs heeft gekocht. Liefdadigheid is een van de 3 pijlers van de Orde en het inrichten van een tandartsenpraktijk in Bwiam, Gambia, is een prachtig project. The Bright Future Foundation heeft het vervoer gefinancierd en enkele weken geleden kreeg ik bericht dat de kratten bij Bwiam Hospital (BH) zijn gearriveerd. Op mijn nadrukkelijke verzoek zijn ze nog niet geopend [e-1f91e]omdat Klaas en Pieter (DHIN) dat beter kunnen doen. Zij hebben, met hun collega's, alles afgebroken, nagekeken en ingepakt. Wel zo handig als zij alles uitpakken omdat zij het hele spul ook weer gaan installeren. Pieter en Klaas hebben zeker een week nodig, dus we komen pas 6 mei terug. Van 28 april tot 4 mei logeren we in AbCa's Lodge op zo'n 15 minuten van BH. Dit bush-hotel wordt gerund door de Nederlandse Carlijn en haar Gambiaanse partner Ousman. Ik was er in juni vorig jaar even voor een lunch toen we BH hadden bezocht. Het hotel ligt echt in het bos, ben dus erg benieuwd hoe het zal zijn. De recensies zijn goed, maar ik ben niet zo'n bostype, geef mij de zee maar! We zullen zien, in principe zijn we er alleen maar om te eten en te slapen. Op zaterdag komt Erica, een Nederlandse die ik ook al eerder heb ontmoet. Met haar en met de directeur van BH, Kebba, wil de Orde een project opzetten voor zwangere vrouwen. Meer precies: theoretische en praktische scholing in echografie bij zwangere vrouwen. Er staan al een paar echoapparaten te wachten op verscheping. Maar eerst zorgen dat de onontbeerlijke training er komt. Voor alle duidelijkheid: dat is niet mijn pakkie an!! Ik wil best de nodige contacten leggen, maar verder dan twee zwangerschappen en bevallingen gaat mijn kennis over zwangere vrouwen niet.
Zondag gaan we dan naar de kust, een nacht in het vertrouwde Balafon hotel en dan maandag toch nog een dag naar Lamin Health Center. Klaas en Pieter zullen de apparatuur in de tandartsenpraktijk nakijken zodat Roland en ik op 31 mei weer aan de arbeid kunnen daar.
Al met al een andere week in Gambia dan ik gewend ben. Toch hoop ik ook in BH wat hulp te kunnen bieden aan mensen met tandheelkundige problemen. Volgens Kebba is de tandarts er nu wel (vorig jaar niet) en kan ik misschien met hem of haar samenwerken in een geïmproviseerde praktijk. Ik heb in ieder geval weer een hoofdlampje klaar liggen zodat ik indien nodig goed in een mond kan kijken. Weer terug naar het begin van mijn vrijwilligerswerk, op Lombok deed ik dat ook zo; patiënt liggend op een bankje, ik er achter, lampje op het hoofd "doet u de mond maar open" [e-1f609]
Omdat ik zuinig met het gedoneerde geld omga (ik ben immers een Zeeuwse!) heb ik verdoving kunnen kopen waar BH om vroeg. Dank namens de patiënten daar voor jullie bijdrage.
Ik houd jullie op de hoogte, lieve groet, take care
Marie-José
20 April 2025 - 09:36
Carla Blomme:
Fijne Paasdagen en een goede reis met hopelijk een goed werkende praktijk na een week! Trots op mijn grote zus! Keep up the good work.
20 April 2025 - 10:02
Ruudtsas:
Goed nieuws op deze stralende Eerste Paasdag. Succes met voorbereiden!
21 April 2025 - 01:58
Jantine:
Goede reis gewenst alvast en heel veel sukses en plezier gewenst met deze spannende missie weer!
22 April 2025 - 18:18
Nicole:
top actie verheug me op een goed werkende unit in lamine health center