Starten medisch project
Door: Marie-José
Blijf op de hoogte en volg Marie-José
26 Juni 2024 | Nederland, Buchten
Beste Allemaal,
Voor sommigen van jullie een verrassing, voor anderen niet: overmorgen zit ik weer in het vliegtuig naar Gambia!
Deze keer niet om patiënten te behandelen of te assisteren, maar met een ander goed doel. Dit behoeft enige uitleg, dus bij deze.
Sinds enkele jaren ben ik lid van de Militaire en Hospitaal Orde van St Lazarus van Jeruzalem (Franse tak). Dit is een ridderorde die stamt uit de tijd van de kruisvaarders. Die werden op hun tochten naar en in het Heilige Land geconfronteerd met een hoop ellende, waaronder lepra. Zij besloten een “ziekenhuis” te stichten voor patiënten met deze ziekte, een zgn. lazaret. Bij terugkeer in hun vaderland gingen de kruisridders door met het verzorgen van zieken en behoeftigen. Zo ontstond een van de drie pijlers waarop de orde gebaseerd is; charitas. De andere twee zijn traditie en spiritualiteit. De Nederlandse afdeling van de orde heeft een groot waterproject op Flores, Indonesië gehad. Nu is besloten te kijken of een project in Gambia te verwezenlijken is. Er is gekozen voor het trainen van zorgverleners (geen artsen) in medische posten/niet ziekenhuizen. Deze “verpleegkundigen” zullen leren omgaan met echografie en het beoordelen van de echografische beelden. Opleiding zal worden verzorgd door leden van de orde, of door daartoe aangetrokken mensen uit het radiologische werkterrein. Daarnaast zal de orde om te beginnen in een of twee van de medische posten een echografie apparaat plaatsen. Dit hele project zal wetenschappelijk worden onderbouwd, er wordt gemeten hoe de situatie bij aanvang van het project is en hoe na verloop van tijd.
Totaal iets anders dan kijken in monden, dat is duidelijk! Toch ga/mag ik mee op deze korte trip omdat ik, een klein beetje, weet hoe de hazen lopen in Gambia (niet want die zijn er niet!), dus beter misschien; hoe de apen slingeren van boom naar boom of zo iets. We gaan met zijn drieën, Martino de voorzitter van de Orde, Maria, die twee jaar geleden al eens met mij in Gambia was, en ik. We komen vrijdagavond aan en beginnen meteen met een overleg met Annemieke van Lamin Health Center. Zaterdag bezoek aan LHC en aan een medische post. Zondag naar de kerk (spiritualiteit pijler!), ’s middags overleg, maandag naar enkele medische posten in het binnenland, dinsdag en woensdag naar de universiteit en het ministerie van gezondheid. Want zonder medewerking van universiteit en overheid is het natuurlijk niet mogelijk iets van de grond te tillen. Daarnaast hopen we ook samen te kunnen werken met de Wilde Ganzen, een Nederlandse organisatie die al diverse projecten in Gambia steunt. En woensdagavond vliegen we weer terug, kort maar krachtig dus, hoop ik.
Voor mij een hele nieuwe ervaring, geen patiënten zien, alleen maar praten, luisteren en aantekeningen maken. Maar ik ga er weer voor want ik geloof in dit project. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de mensen die wij opleiden hun kennis delen met andere zorgverleners zodat onze hulp niet meer nodig is. Dat zou op tandheelkundig terrein ook mooi zijn maar voorlopig is dat nog niet zover!
Hartelijke groet, take care
Marie-José
26 Juni 2024 - 17:31
Damiana:
Leuk Marie-José! Succes! Groetjes
26 Juni 2024 - 18:03
EMAJ Eugenie Breukers:
Ik vind het niet leuk dat je me niet verteld hebt dat je je met een heel andere " tak van sport" bezig wilt gaan houden in Gambia.
26 Juni 2024 - 18:18
Carla:
Succes met de laatste voorbereidingen, goede reis en natuurlijk “goede zaken”! X
26 Juni 2024 - 19:28
Rita :
Wat leuk dat je nu op een hele andere manier met zorg verlenen bent. Veel succes .
26 Juni 2024 - 20:05
Ali Azari:
Dear Marie Jose, Maria and Martino, first of all have a safe trip and then wishing you good luck and hopefully your trip is going to be as how you wanted.
26 Juni 2024 - 22:45
Heel veel succes.Goede reis
26 Juni 2024 - 22:46
Hermine:
Een goede reis en heel veel succes
26 Juni 2024 - 22:47
Hermine:
Wat een goed doel. Goede reis en veel succes
26 Juni 2024 - 22:48
Hermine Verheijen:
Wat een goed doel . Goede reis en veel succes
27 Juni 2024 - 02:45
Jantine:
Zooo dat wordt heel veel ervaringen opdoen in een hele korte tijd, heel veel sukses en vooral ook veel pllezier gewenst!
27 Juni 2024 - 08:09
Nicolle Wolfs:
Marie-José, Maria en Martino, heel veel succes met deze reis. Razend benieuwd wat mogelijk is en naar jullie ervaringen en indrukken. Druk programma zo te zien. Wel even tussendoor ook proberen te genieten. Kom gezond en met nieuwe plannen terug!